Přeskočit na obsah
Ein Bub aus Äthiopien hält beide Hände auf, um pinke Pillen gegen die infektiöse Augenkrankheit Trachom zu bekommen. Hinter ihm stehen andere Kinder und warten in der Schlange.
Im Frühstadium der Infektionskrankheit Trachom kann die Infektion durch Antibiotika behandelt werden. 2018 Äthiopien © Licht für die Welt

Opomíjené tropické nemoci

Opomíjené tropické nemoci (NTD) postihují celosvětově více než jednu miliardu lidí. Vyskytují se převážně v chudých regionech a oblastech s probíhajícím konfliktem. Lidé zjimi asažení se často ocitají v bludném kruhu nemoci a chudoby.

  • 150 zemí s nízkými a středními příjmy postižených zanedbávanými tropickými nemocemi.
  • Každý rok zemře na tropické nemoci 185 000 lidí.
  • 47,9 milionu zdravotních postižení na celém světě je způsobeno zanedbávanými tropickými nemocemi.

Společně s našimi partnery bojujeme proti třem z opomíjených tropických nemocí: trachomu, říční slepotě a lymfatické filarióze. Zaměřujeme se zejména na preventivní léčbu, čímž omezujeme jejich šíření.

  • Zvyšujeme povědomí, poskytujeme čistou vodu a hygienická zařízení.
  • Poskytujeme léky.
  • Odhalujeme případy nákazy a pomáháme s jejich zvládáním.

Nejčastější nemoci

Eine Frau aus Mosambik mit einem bunten Kopftuch wird am rechten Auge untersucht. Der Mann ihr gegenüber mit Mundschutz und weißen Handschuhen, hält ein helles Licht auf ihr Auge.
Eine Frau aus Mosambik mit einem bunten Kopftuch wird am rechten Auge untersucht. Der Mann ihr gegenüber mit Mundschutz und weißen Handschuhen, hält ein helles Licht auf ihr Auge.

Trachom

Trachom je celosvětově nejčastější infekční příčinou slepoty. Jedná se o oční bakteriální infekci, kterou podle odhadů trpí 1,9 milionu lidí na celém světě. Objevuje se nejčastěji u dětí, přenáší se kontaktem mezi lidmi a pomocí hmyzu. Nejvíce se tak šíří v chudých oblastech, kde lidé nemají dostatek nezávadné vody. Nemoc je velmi bolestivá, řasy se vtočí do oka a postupně rozškrábou rohovku, až člověk úplně přijde o zrak. V počátku nemoci se trachom dá léčit antibiotiky, později pouze operací. V případě, že bylo oko nenávratně poškozeno, může operace pacientovi už jen ulevit od bolesti.

Starší žena, která právě prodělala operaci, sedí s úsměvem před červenou stěnou a dívá se přímo do kamery. Na sobě má béžové lněné šaty s tmavě zelenými ornamenty.
Etiopie 2015 © Světlo pro svět

Říční slepota

Říční slepota neboli onchocerkóza je onemocnění způsobené parazitem, vede k zánětu a krvácení oka. Postupně vede k úplnému oslepnutí. Larvy parazita jsou přenášeny nepatrnou muškou žijící v blízkosti vodních toků. Výskyt nemoci úzce souvisí s přístupem obyvatel k nezávadné vodě. Jedná se o druhou nejčastější infekční příčinu slepoty.

Lymfatická filarióza

Lymfatickou filariózu je způsobují parazité, které přenášejí komáři. Parazité se usazují v lymfatickém systému, narušují odtok lymfatické tekutiny a způsobují trvalý zánět a zvětšování končetin.