Přeskočit na obsah

Adama se chtěla znovu cítit užitečná, pomohla jí oční operace

04.08.2022
Adama Nombre, autor snímku: Ulrich Eigner
Adama Nombre is a patient from Burkina Faso who had cataract. This story was used in DM Retention: Easter 2022 in March. Adama Nombre is a patient from Burkina Faso who had cataract. This story was used in the donor retention mailing Easter Mailing 2022 in March.
  • Burkina Faso
  • Oční péče
  • Příběhy

70letá Adama Nombre žije s celou rodinou v Tenkodogu, jedné z provinčních metropolí západoafrického státu Burkina Faso. V posledních letech začala Adama postupně přicházet o zrak. A to až do bodu, kdy už se nedokázala pomalu postarat ani sama o sebe, natož aby se mohla zapojit do chodu domácnosti.

Ve zhruba 60tisícovém městě Tenkodogo byste sice našli malou nemocnici, ale už ne očního lékaře. Oftalmologů totiž v 20milionové zemi působí jen několik desítek, většina z nich v hlavním městě Ouagadougou a v druhém největším městě Bobo-Dioulassu. Není proto výjimkou, že na očního lékaře ve venkovských oblastech Burkiny Faso připadají statisíce až miliony potenciálních pacientů.

Adama ale měla štěstí. Dozvěděla se, že do nedalekého města Garanga přijede mobilní oftalmologický tým. Její dcera souhlasila, že ji na vyšetření dovede. Adamě se celou cestu v hlavě točily myšlenky plné naděje, ale i obav. Pomůže jí někdo vrátit zrak? Co když se dozví, že už nikdy neuvidí?

Adama s dcerou na cestě do zdravotnického střediska v Garangu. Autor snímku: Ulrich Eigner.

Obě ženy dorazily do zdravotnického střediska v Garangu ruku v ruce, oblečené v tradičním pestrobarevném oděvu. Ve stínu nízkých stříšek i mohutných mangovníků už v tu chvíli na setkání se zdravotníky čekal celý zástup lidí. Adama si proto stoupla do fronty. Trpělivost se jí vyplatila. „Máte šedý zákal,“ potvrdila jí vstřícná zdravotní sestra už při vstupním vyšetření.

Šedý zákal neboli katarakta je nejčastější příčinou slepoty ve světě. Vinou stárnutí, zranění nebo opakované infekce se čočka zakalí a brání pronikání světla do oka. Jednoduchá operace, kdy se zakalená čočka odsaje a nahradí novou umělou, trvá cca 15 minut.

Adamu sestra vzápětí potěšila, když jí oznámila, že zákrok může ihned na místě podstoupit. „Můžeme vás operovat,“ zněla věta, která Adamě v tu chvíli obrátila život znovu k lepšímu. Krátce na to už Adama ležela na lůžku v improvizovaném operačním sále. Je tu sice horko a dusno k zalknutí, ale hlavní je, že je tu čisto.

Nejtěžší chvíle pro pacienty nicméně nastávají až po operaci, když se vzbudí s obvazem přes oko a netuší, zda se zákrok podařil. Když sestra Adamě obvazy sundala, rozlil se pacientce po tváři úsměv. Znovu viděla. „Pojďme domů,“ vzala pak Adama za ruku svou dceru a společně vyrazily zpátky k domovu. Tam už na ně čekali sousedi, zvědaví, zda byla operace úspěšná. A Adama, která byla celý život zvyklá nelenit a něco dělat, se hned po příchodu vrhla do domácích prácí. Zase se cítí užitečná, zase může pomáhat své rodině.

Darujte zrak, dárek na celý život! https://www.darujme.cz/darovat/1202275

Adama Nombre (vlevo) se svou dcerou, autor snímku: Ulrich Eigner.