Přeskočit na obsah

Burkina Faso: Klimatické změny nejvíce dopadají na ty nejzranitelnější z nás

29.06.2022
  • Burkina Faso
  • ekonomická soběstačnost

Vlny veder, povodně, hurikány a neúroda. Takové klimatické jevy jsou v posledních letech v řadě regionů bohužel zcela běžné. Mezi skupiny, které jsou změnami ohrožovány nejvíce, patří samozřejmě ty, které byly zranitelné už předtím. Příkladem jsou lidé se zdravotním postižením v Burkině Faso.

Tato západoafrická země čítá přes 20 milionů obyvatel. Více než 40 % z nich žije pod hranicí chudoby. Musí si tak vystačit s méně než v přepočtu jedním dolarem (zhruna 23 korunu) na den.

Philippe Compaoré, vedoucí programů Světla pro svět v Burkině Faso, sleduje následky klimatických změn už přes 20 let. Vydatné deště střídají dlouhá období veder, která zkracují dobu sklizně, zmenšují úrodu a ženou ceny plodin nahoru. Hlad je všudypřítomný.

Důsledky jsou nepřehlédnutelné. Každé čtvrté dítě v Burkině Faso je nedostatečně vyvinuté kvůli podvýživě. Přes 3,3 milionu lidí trpí nedostatkem potravin. Pandemie covidu-19 a konflikt na Ukrajině problém s nedostatkem potravin ještě prohloubily a žádné zlepšení není v tuto chvíli v dohledu.

Sucha ničí úrodu

Po většinu svého dospělého života se 36letá Ella z Burkiny Faso živila zemědělstvím. V parném vedru pěstuje zelené fazole a kukuřici, které pak prodává na trhu. V posledních letech jí ale úrodu likvidují dlouhotrvající sucha

Lidé žijící v chudobě jsou nejen více zasaženi změnami klimatu a jejich důsledky, ale je také pravděpodobnější, že se u nich objeví zdravotní postižení. Ella samotná v dětství onemocněla meningitidou a kromě toho má také epilepsii. Díky tomu je ochrnutá a závislá na invalidním vozíku. V Burkině Faso tak čelí mnoha překážkám.

Ella má kromě farmaření další velkou vášeň, a tou je tkaní. Vyrábí látky na tkalcovském stavu. Díky mikroúvěru od organizace za práva žen, kterou podporuje Světlo pro svět, má svůj vlastní malý podnik, díky kterému může svou výrobu posouvat.

Tento nový byznys Elle dopomáhá k větší nezávislosti na stále hůře předvídatelných podmínkách v zemědělství. Mnoho lidí v Burkině Faso ale takové štěstí jako ona nemá.

Naše činnost podporuje především znevýhodněné lidi, kteří byli těžce postiženi klimatickou katastrofou. Po ekonomické stránce jim pomáháme tím, že jim zprostředkováváme nové dovednosti, které jim umožňují se uživit.

Philippe Compaoré, vedoucí programů v Burkině Faso

Opatření šetrná ke klimatu pomáhají i lidem s postižením.