Přeskočit na obsah

Chlapec z Etiopie znovu vidí. „Jsem ta nejšťastnější máma na celém světě,“ říká jeho matka

02.07.2021
  • Etiopie
  • Oční péče

První měsíce v životě etiopského chlapce Yeshiwase a jeho rodičů byly plné radosti a nadšení. Jeho matka Etenesh a otec Tafere se těšili z narození prvního dítěte. Jenže pak se u chlapce objevily potíže se zrakem. Dnes už díky operaci opět vidí.

Etenesh a Tafere se do Bahir Daru, hlavního města etiopského státu Amharsko, přestěhovali z nedaleké vesnice asi dva roky před narozením syna. Věřili, že regionální metropole o téměř dvou set tisících obyvatelích jim oproti venkovu nabídne lepší příležitost k práci. 

I když život v Bahir Daru nakonec nebyl tak jednoduchý, jak společně doufali, byli spokojení. Zatímco Tafere vykonával nejrůznější práce bez jistoty stálého příjmu, Etenesh za drobný peníz prala a pekla pro sousedy v okolí. 

„Když jsem zjistila, že čekám Yeshiwase, byla jsem šťastná, i když jsme to měli zrovna dost složité,” vzpomíná chlapcova matka.

Bílé skvrnky v očích

Po nějaké době si začali mladí rodiče všímat, že s očima malého Yeshiwase je něco v nepořádku. „Když mu bylo šest měsíců, začali se mu v očích objevovat takové divné bílé skvrnky. Divili jsme se, jak se jeho oči mění. Byli jsme vyděšení a bezradní,“ líčí Etenesh. 

Na radu přátel chlapce dovezli do nemocnice Bahir Dar Fleghiowt. Lékaři dítě vyšetřili a zjistili, že má v očích šedý zákal. Rodičům doporučili, aby ho převezli na oční oddělení nemocnice v Gondaru, kterou podporuje organizace Světlo pro svět. Mají tam totiž potřebné odborníky i vybavení pro nutnou operaci dětských pacientů. 

Našetřit peníze na cestu dlouhou přes 170 kilometrů bylo pro Yeshiwasovy rodiče výzvou. Nakonec jim pomohla jejich bytná, které se mladé rodiny zželelo, a tak uspořádala finanční sbírku mezi sousedy. „Řekla nám, abychom jeli. Naléhala na nás. Řekla, že je důležité, aby chlapec podstoupil operaci co nejdříve,” vzpomínají s vděkem rodiče malého pacienta.

Jsme moc vděční všem, co pomohli 

Etenesh a Tafere nebyli o léčbě svého syna zpočátku přesvědčeni. Během cesty do Gondaru si říkali, že Yeshiwasova oční vada je vrozená, a nikdo s ní tak nic neudělá. Nakonec se ale rozhodli, že do toho půjdou. “Mluvili jsme o tom a řekli jsme si, že to zkusíme. Pokud to bude úspěšné, tak je to v pořádku. Pokud to úspěšné nebude, nemáme co ztratit,” vysvětluje Etenesh.

Po příjezdu do Fakultní nemocnice v Gondaru je dětský oftalmolog Dr. Teshager ujistil, že Yeshiwasův problém se zrakem lze léčit a chlapec po operaci zase uvidí.

Teď jsem ta nejšťastnější máma na celém světě. Neumím ani popsat, co jsem cítila v momentě, když jsem viděla jeho reakci poté, co mu odstranili obvazy z očí. Jsem tak vděčná všem lidem, kteří to umožnili. Naší bytné. Sousedům, kteří nám dali peníze. Lékaři, který provedl operaci. Jsem vděčná jim všem!“ říká dojatě Etenesh.