Přeskočit na obsah

Dvě z pěti slepých dětí by mohly vidět

16.11.2023
We have the name and consent of Fazila, but not her story. These pictures can be used as general child eye health pictures.
  • Aktuality
  • Oční péče

Mezinárodní agentura pro prevenci slepoty uvádí, že 40 procent slepých dětí na celém světě nevidí kvůli očním chorobám, kterým je možné předcházet nebo je léčit. Pokud by tyto děti měly přístup k oční péči.

Pozn.: Text původně vyšel 14. listopadu 2023 v inzertní příloze Katolického týdeníku 46/2023.

Odhaduje se, že 90% všech zrakově postižených lidí na světě žije v rozvojových zemích. Světlo pro svět působí zejména v Africe, například v Burkině Faso, Etiopii, Mosambiku a Ugandě.

V těchto zemích je oční péče pro zranitelné skupiny obyvatel často dostupná jen přes neziskové organizace, jako jsme my. Poskytujeme oční služby nejen dětem, ale i dospívajícím a dospělým.

Naši lékaři jen v roce 2022 provedli 65 471 operací, téměř dvě třetiny z toho představovali operace šedých zákalů. Skrze naše programy oční péče a inkluze jsme v roce 2022 podpořili dohromady 1 170 000 lidí

Učitel zdravotníkem

Světlo pro svět podporuje oční péči na školách, kde je pro místní komunity dostupnější. Školíme učitelé, aby zvládli žákům pravidelně testovat zrak a dokázali odhalit základní oční choroby.

V letech 2018 až 2022 bylo ve školách vyšetřeno více než 715 000 dětí.

„Už nemám potíže chytat se při vyučování, lépe se mi píše, můžu se učit bez cizí pomoci a můžu jít ven na slunce, protože brýle mi chrání oči!“ říká Nigest Uncheová, která navštěvuje základní školu Sikela v Arba Minch v Etiopii. I její učitel prošel školením, jak vyšetřit dětem zrak.

Nigest Uncheová, která chodí do základní školy v Arba Minch, obdržela brýle.

Výcvik specialistů

Světlo pro svět poskytuje stipendia a specializační školení pro oftalmology, dětské oftalmology, zdravotní sestry a další přidružený personál.

S naší pomocí dokončil specializaci vůbec první dětský oční chirurg v Mosambiku, zemi o více než 30 milionech obyvatelích. Další dva mosambičtí dětští oftalmologové dokončili studia v roce 2022. V současnosti podporujeme studium prvního dětského oftalmologa v Burkině Faso (22 milionů obyvatel) a dětských oftalmologů v Etiopii a Ugandě.

Od roku 1997 jsme podpořili výcvik 130 všeobecných oftalmologů.

Lepší přístup k péči

Nejčastější příčinou vyhnutelné slepoty u dětí v zemích s nízkými příjmy je šedý zákal. Operace je relativně jednoduchá a rychlá. Vyjde na 800 korun. U dětí je nákladnější, protože probíhá v narkóze. Od roku 2018 Světlo pro svět podpořilo 307 092 očních operací, včetně 177 194 operací šedého zákalu.

Naše oční nemocnice i terénní výjezdy za místními odlehlými komunitami jsou financovány z vašich darů!

Děkujeme!

Operace šedého zákalu. Foto: Ulrich Eigner.