Přeskočit na obsah

Grace trpěla záchvaty, bez nich sní o kariéře lékařky

21.09.2022
Grace
  • ekonomická soběstačnost
  • Inkluzivní vzdělávání
  • Jižní Súdán
  • Příběhy

Grace v angličtině znamená eleganci, důstojnost i Boží milost. Grace ale hvězdy nepřály. Prvními příznaky kývavé nemoci začala dívka z Jižního Súdánu trpět už ve dvou letech.

Grace nejprve pořád padala, pak začala mít záchvaty, někdy až tři za den. Bolesti hlavy a křeče způsobovaly, že Grace nemohla své matce pomáhat s žádnými domácími pracemi. Díky našim terénním pracovníkům bere nyní Grace pravidelně léky a záchvaty zmizely.

Její opatrovník ji naučil prát prádlo, mýt nádobí a zametat. Kontroluje, zda bere léky a zda jich má dost. Rodiče s léky a jejich dávkováním nemají zkušenosti a často děti předávkují, je proto lepší, když se o přípravu léků stará někdo, kdo to umí.

Nemohla jsem zůstat v klidu, moje hlava jen přikyvovala. Byla jsem vyděšená a nechápala jsem, co se děje.

Grace

Dívčinu matku nemoc dcery děsila. Bylo toho na ní příliš. Kývání hlavou ztěžuje jídlo, děti se samy nedokáží najíst a i pro rodiče je těžké dostat jim sousto do úst. Pokud rodiče nemají dost času a trpělivosti, dětem hrozí podvýživa.

Od chvíle, co Grace dostává medikaci, je všechno veselejší. Matka s dcerou mohou pracovat spolu a jejich vztah se prohloubil a zlepšil.

Díky našim terénním pracovníkům bere nyní Grace pravidelně léky a záchvaty zmizely. Foto: Bullen Chol.

„Teď jsem šťastná, můžu dělat hodně věcí. Pereme prádlo, vaříme, řežeme dříví, chodíme pro vodu a taky teď už zase chodím do školy. Když jsem tam nemohla, chyběli mi kamarádi. Cítila jsem se tak špatně, že jsem chtěla celou dobu jen ležet uvnitř. Ale po lécích jsem se mohla vrátit do školy a vidět své spolužáky. Byli tak šťastní, že mě vidí! Moc vám děkuji, zvláště za školní uniformu a léky. Až budu starší, chci být lékařkou, abych mohla pomáhat ostatním dětem, jako jsem já,“ vysvětluje Grace.

Kolik stojí konkrétní pomoc:

  • Za 400 Kč nakoupíme školní pomůcky pro dítě se zdravotním postižením.
  • Za 700 Kč pořídíme sadu speciálních učebních pomůcek pro nevidomé dítě.
  • Za 3 500 Kč poskytneme invalidní vozík dítěti se zdravotním postižením.

Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat!