Přeskočit na obsah

Hlava velké rodiny. Paní Salamatou zhoršení zraku přičítala únavě

17.02.2021
  • Burkina Faso
  • Oční péče

Už před několika lety si paní Salamatou všimla, že její levé oko je velmi citlivé na slunce. Přičítala to únavě a na trhu si koupila levné sluneční brýle. Postupně ale viděla pořád víc rozmazaně, až neviděla skoro vůbec.

Paní Salamatou je okolo šedesáti let a její manžel je ještě starší. Hlavní břemeno pěstování kukuřice a rýže už je na jejich synech. Žijí všichni pohromadě na rodinné farmě. Salamatou s manželem jsou stále vnímáni jako hlavy rodiny a Salamatinou hlavní náplní je péče o vnoučata. Všichni ji tu znají jako „babi – mami“.

Salamatou původně přispívala do rodinného rozpočtu tím, že na trhu prodávala domácí ovocné džusy a zázvorovou limonádu, kvůli problémům se zrakem a silným bolestem hlavy ale musela přestat. Ještě horší ovšem bylo, že nemohla ani vařit (kouř z ohniště její oči dráždil), nemohla dojít pro vodu ani pro dřevo na vaření. Snachy se bály svěřit jí kvůli špatnému zraku děti na hlídání. O jejím trápení se doslechl jeden ze vzdálenějších sousedů, který měl dobrou zkušenost s terénním programem Světla pro svět v Zabré. Navrhl rodině, aby se na terénního pracovníka zkusili obrátit.

Paní Salamatou před operací.

Rodina vlastní motorku a doprava tak pro ně není problém. Terénní pracovník poznal, že paní Salamatou trpí šedým zákalem a pozval ji, aby znovu přijela do Zabré v prosinci, kdy sem na terénní výjezd přijede oftalmolog z nemocnice Světla pro svět. Paní Salamatou nemá s lékaři moc zkušeností a tak se před operací hodně bála. Její syn se zase bál o ní. Poprvé jim kámen spadl ze srdce, když maminku přivedli z operačního sálu živou a zdravou, a podruhé, když druhý den zjistili, že Salamatou teď vidí dobře alespoň na jedno oko. Za půl roku, při dalším terénním výjezdu, přivezou Salamatou i na druhou operaci.

Bez finanční podpory našich dárců by paní Salamatou byla stále slepá.

Chcete pomoci dalším jako je paní Salamatou? Darovat můžete jednoduše na pár kliků online.

Snímání obvazu.