Přeskočit na obsah

Hluchoněmý chlapec se vyučil krejčím, šije pro celý region

30.11.2022
Yaaba, autor snímků: Světlo pro svět
  • Burkina Faso
  • ekonomická soběstačnost

Odborný trénink lidem se zdravotním postižením zvyšuje šanci najít si práci a stát se nezávislým na pomoci druhých o celých 20 procent. Takovým kurzem prošel i hluchoněmý Yaaba, naučil se šít a opravovat šicí stroje. Vlastní dvě dílny.

Dnes 30letý Yaaba, manžel a otec tří dětí, se narodil zcela zdravý. Jenže v jedenácti letech se nakazil těžkou malárií, přestal mluvit a skoro i slyšet. Jeho děda, u kterého prožil dětství v Ghaně, s ním chodil od doktora k doktorovi, ale chlapci nikdo pomoci neuměl. Nakonec se rozhodl odvézt ho zpátky k rodičům do Burkiny Faso, kde mohl Yaaba otci pomáhat alespoň na rodinné kozí farmě.  

Terénní pracovník, který pracuje pro partnera Světla pro svět, na Yaabu dohlížel a pomohl mu vyučit se v krejčovské dílně. Kvůli chlapci se lidé v dílně dokonce naučili základy znakového jazyka. Kromě toho Yaaba odezírá ze rtů a komunikuje pomocí divoké škály gest.

Věděli jste, že?

Zatímco 64 % mladých lidí se zdravotním postižením na celém světě nemá zaměstnání, u jejich zdravých vrstevníků je to 40 %.

Celé tři roky se mladík učil různé techniky střihů a šití a sám vytvořil řadu modelů. Na konci výcviku pak dostal šicí stroj. Jako krejčí se brzy uchytil v Mongnaabě. Nešil jen nové věci, ale velmi často dělníkům, horníkům a zlatokopům mířícím do Ghany spravoval už obnošené šaty.

Z žáka mistrem

Dnes už Yaaba vlastní dvě krejčovské dílny. Kromě toho, že sám po odpoledních šije a opravuje okolo desítky šicích strojů měsíčně, trénuje i nové švadlenky. 

„Přijela jsem až z Ghany, aby mě trénoval Yaaba, protože dobře učí své studenty. Způsob, jakým vede trénink, je dobrý, sedí mi. Bála jsem se, že se kvůli jeho postižení nebudu moci vžít do lekcí, ale nakonec mi to nijak v učení nebránilo. Naopak, vše tu probíhá v pohostinnosti a dobré náladě. Doufám, že si jednou otevřu svou vlastní dílnu v Ghaně,“ říká spokojeně jedna z žákyň.

Světlo pro svět v roce 2021 v jejich cestě k soběstačnosti podpořilo 7 874 lidí s postižením.

Text původně vyšel v příloze Katolického týdeníku č. 43/2022.

Yaaba a jeho krejčí a švadlenky. Autor snímků: Světlo pro svět.