Přeskočit na obsah

Stačilo pár korun a malý Ainyr z Mosambiku díky operaci vidí

01.08.2023
  • Mosambik
  • Oční péče
  • Příběhy

Rodina malého Ainyra žije v mosambické pobřežní provinci Zambézia. Když byly chlapci pouhé tři měsíce, začal se mu prudce zhoršovat zrak. Zakalily se mu zorničky v obou očích. Oboustranný šedý zákal.

Ainyrova matka Nadja coby zdravotní sestra hned při prvních náznacích, že něco není v pořádku, neváhala a chlapce vzala do místní regionální nemocnice. Očních specialistů je v Mosambiku velmi málo, proto Ainyr skončil u praktika, který si s ním ale nevěděl rady. Podle něj byl chlapec v pořádku.

Malý Ainyr s matkou. Chlapec z Mosambiku v dubnu 2022 podstoupil operaci šedého zákalu. Autor fotky: Ulrich Eigner.
Malý Ainyr s matkou. Chlapec z Mosambiku v dubnu 2022 podstoupil operaci šedého zákalu. Autor fotky: Ulrich Eigner.

Čas ubíhal, Ainyrovi už byl skoro rok a půl a Nadja si zoufala víc a víc. Její čiperný, věčně usměvavý a velmi společenský kluk byl tou dobou už takřka slepý. Rád chodil i běhal, ale narážel všude do různých překážek i do zdí a často se poranil. Svou matku nedokázal rozpoznat už ani na krátkou vzdálenost, reagoval jen na její hlas. Nadja se bála, že Ainyr oslepne úplně, nebude moct chodit do školy a zůstane zcela závislý na rodině.

“Moc jsem se bála. Přeji si, aby Ainyr jednou žil samostatně, bez pomoci druhých. A to by bylo pro slepého člověka velmi těžké,” říká Nadja.

Malý Ainyr s matkou. Chlapec z Mosambiku v dubnu 2022 podstoupil operaci šedého zákalu. Autor fotky: Ulrich Eigner.
Malý Ainyr s matkou. Autor fotky: Ulrich Eigner.

Pomohl až optometrista

Do nemocnice po mnoha měsících konečně zavítal optometrista, jediný v celé provincii. Když ho Nadja sledovala při práci, uvědomila si, že její Ainyr má stejné potíže jako jeden z pacientů. „Můj syn má stejný problém!“ říká si. Optometrista Ainyra prohlédl a s předběžnou diagnózou “oboustranný šedý zákal” ho okamžitě ho poslal na velké vyšetření do nemocnice v Quelimane. Za jediným dětským očním lékařem v zemi.

Chlapec byl jasným adeptem na operaci. Musel si na ni ale počkat další tři měsíce až do dubna 2022. Čtyřikrát byl zákrok odložen, protože chlapce trápila anémie a chřipka.

Ainyra nastrojeného do zeleného nemocničního mundúru vezou na kovové posteli na operační sál. Lékař nejprve operuje pravé oko, zákrok trvá dvě hodiny. Levé oko přichází na řadu až po pár dnech. Druhý den po operaci oko bolí, ale Ainyra ještě více děsí nůžky v rukou lékaře. Přišel sundat obvazy!

Za chvilku už chlapec vidí paprsky ranního slunce i matčin hřejivý úsměv. Stačí chvilka a chlapec už skáče mamince v náručí. Jako vyměněný už pak Ainyr prochází světle modrou nemocniční chodbou a usmívá se na všechny okolo. Nadja s ním jen těžko drží krok.

Odstranit šedý zákal zvládne 15minutový chirurgický zákrok. U dospělého vyjde na 800 korun. U malých dětí je cena vyšší, protože se operace provádí v celkové narkóze. Ročně se s pomocí Světla pro svět uskuteční okolo 50 tisíc operací šedého zákalu, některé na klinikách a část přímo v terénu.

Omezený přístup k informacím

Ainyr měl štěstí. Jeho matka měla přístup ke zdravotní péči i informacím. Díky vzdělání navíc nevěřila místním mýtům, že lidé při operaci očí umírají. Většina rodin z mosambického venkova ale zdravotníka v rodině nemá. Mnoho dětí i dospělých v Mosambiku tak i nadále žije s kataraktou.

“Jsem zdravotní sestra a mám přístup k lékařským informacím i zařízením. Ale i pro mě bylo velmi obtížné získat pomoc. Většina lidí v Mosambiku je na tom ještě mnohem hůře. Skvělým způsobem, jak oslovit lidi ve venkovských oblastech, jsou terénní výjezdy zdravotnických týmů. Naléhavě ale potřebujeme vyškolit i více personálu,” říká Nadja. V Mosambiku – na klinice v Quelimane pracuje jeden jediný dětský oftalmolog v celé zemi.

Nemocnice v Quelimane

Centrální nemocnice v Quelimane v Mosambiku, kde chlapec podstoupil operaci, je podle lékaře Vasco de Gamy velmi mladé a na místní poměry vcelku velké zařízení. „Zvenčí připomíná evropské nemocnice, dokonce v ní najdete i malou jídelnu s hotovkami a pitím,“ říká lékař.

Zcela nové oddělení oční péče se pak nachází v levém křídle. „Oddělení je zcela nově vystavěno a soustředí se zejména na dětské pacienty. Proto jsou i zdi na chodbách levého křídla barevné a pomalované nejrozmanitějšími obrázky,“ popisuje da Gama.

Zachraňte zrak dětem, které se narodily s šedým zákalem stejně jako Ainyr.

Daruj zá*zrak*, zachraň zrak!

👉👉👉 Chci darovat!

Foto: Ulrich Eigner.