Přeskočit na obsah

Lékař pomohl tam, kde léčitel selhal

03.11.2022
Bibata, Autor snímku: KIO Photography.
Bibata, Autor snímku: KIO Photography.
  • Burkina Faso
  • Oční péče
  • Příběhy

Salíf kvůli šedému zákalu vyhledal tradičního léčitele a o zrak nenávratně přišel. Bibata se svěřila mobilnímu zdravotnickému týmu a dnes už opět vidí.

50letá Bibata Tiendrebeogo žije v malé vesnici v centrální Burkině Faso asi 30 kilometrů od menšího města Manga. Jejímu muži Salífovi je už 85 let. Společně mají čtyři už dávno dospělé děti a díky nim už i sedm vnoučat. Na malém políčku pěstují pro vlastní potřebu kukuřici a čirok, chovají slepice, kozy a jednoho osla, který jim pomáhá na poli a nosí vodu ze studny.

V obdobích sucha a neúrody Bibata rodině přilepšovala tím, že vyráběla a prodávala nádobí. Jenže kvůli oboustrannému šedému zákalu s tím musela přestat. Kvůli bolestem v očích už se dál nedokázala dívat do ohně, ve kterém se nádoby z jílu vypalují.

Po tom, co si se stejnou chorobou prožil její manžel Salíf, měla Bibata jasno, že musí vyhledat lékaře. Salíf je dnes totiž slepý. Když oboustranný šedý zákal postihl jeho, zašel s ním k místnímu tradičnímu léčiteli, jak je na venkově v Burkině Faso zvykem. Ten ho s dobrým úmyslem, avšak neúspěšně operoval a Salíf přišel o zrak definitivně.

Bibata proto věděla, co dělat. “Můj manžel oslepl poté, co se nechal ošetřit tradičním léčitelem. Proto jsem šla do centra komunitní rehabilitace (CBR) v Manze, kde mi pomohli,“ říká Bibata.

O centru jí řekla jedna z žen, která v něm pracuje a s rodinou se zná. Na místo pravidelně v rámci terénních výjezdů přijíždí mobilní lékařský tým. Při vyšetření Bibatě zdravotníci potvrdili, že jí šedý zákal mohou z očí skutečně odstranit. Na operaci ji vzali hned druhý den.

Věděli jste? Operace šedého zákalu zabere jen 15 minut.

Bibata se zákroku nebála, navíc jí dodávala odvahu celá její rodina. “Mnoho lidí v mém okolí podstoupilo operaci šedého zákalu v tomto centru. Nikdo z nich neměl žádné problémy. Všichni znovu vidí,” říkala s jistotou a měla pravdu. Zákrok se zdařil.

Zatímco Salíf u léčitele za zkaženou „operaci“ očí zaplatil přes 100 000 burkinafaských franků (skoro 4000 korun), Bibatin zákrok ve zdravotním středisku vyšel zhruba na polovinu. Díky našim dárcům a partnerům může Světlo pro svět tyto operace lidem, kteří nemají peníze, částečně nebo i plně dotovat.

Mobilní týmy

Během terénního výjezdu ve městě Manga zdravotníci odoperovali celkem 103 pacientů včetně Bibaty. Od dětí až po seniory. Nejstaršímu z nich bylo 86 let. 

První den zdravotníci a vyškolení členové mobilního týmu i samotného centra zkontrolují všechny, kdo dorazili na předurčené místo. Vyšetří jim zrak a určí, kdo potřebuje operaci a komu postačí jen ošetření a léky. Operuje se hned druhý den. Třetí den se pacientům sundají obvazy.

Naši lékaři jen v roce 2021 úspěšně provedli 42 251 operací očí. Z toho v 28 258 případech odstranili šedý zákal. Dvě pětiny operací se uskutečnily během terénních výjezdů lékařských týmů do odlehlých oblastí.

Bibata během zákroku. Autor snímku: KIO Photography.

Kdo jsou tradiční léčitelé? 

Ve venkovských oblastech Burkiny Faso mají lidé jen velmi omezený přístup k moderní medicíně. Proto se se zdravotními potížemi často obracejí na tradiční léčitele. 

V Burkině Faso pracuje pouze několik desítek očních lékařů. I když se situace pomalu zlepšuje, na zemi s 22 miliony obyvatel je tu odborníků stále zoufale málo. Světlo pro svět pracuje na tom, aby se jejich řady rozšiřovaly.

Když jsem končil univerzitu, byli v Burkině Faso pouze tři oftalmologové. Dnes je jich třicet.

Oční lékař Francois Compaore, který se účastní výjezdů do Mangy.

Venkovští obyvatelé Burkiny Faso také často zcela mylně věří, že tradiční medicína je vyjde levněji. Jak ukazuje příběh Bibaty a Salífa, může tomu být přesně naopak. Teprve když léčitel nepomůže, odhodlají se někteří z nich vydat i k dalekému lékaři.

Léčitelské znalosti se předávají v rodinách z generace na generaci a mezi léčiteli existuje mnoho zkušených a uznávaných lidí, kteří pomáhají ostatním díky znalostem přírodní medicíny. Léčitelé se často soustředí jen na specifické zdravotní potíže.

Problém nastává, když se tradiční medicinmani snaží léčit i choroby, kterým nerozumí a na jejichž ošetření jim chybí znalosti, léky i nástroje. Compaore uvádí, že léčitelé nevlastní potřebné a bezpečné pomůcky, aby mohli zrak v první řadě vůbec dobře vyšetřit, natož pak příčinu potíží, jako je šedý zákal, správně a bezpečně odstranit. Někdy se jim to podaří alespoň dočasně, ale pacienti brzy znovu oslepnou. Oftalmolog potvrzuje, že za svou praxi nikdy nepotkal člověka, jehož šedý zákal by tradiční lékař dokázal úspěšně odstranit.

Darujte zrak, dárek na celý život! https://www.darujme.cz/darovat/1202275

Text původně vyšel v příloze Katolického týdeníku č. 43/2022.