Přeskočit na obsah

Lucas se narodil s šedým zákalem. Operace pomohla, ale přišla pozdě

28.08.2023
This story was used in the Public Fundraising Mailing Lichtblicke intern 3 in 2023 in Austria.
  • Mosambik
  • Oční péče

Lucas se narodil s kataraktou v obou očích. S každým rokem se mu zrak zhoršoval, i když nikdy o něj nepřišel úplně. Přestože v dospělosti viděl hlavně mlhu a tmu, naučil se fungovat bez cizí pomoci. Lucasův příběh ukazuje, proč je důležité u dítěte diagnostikovat vrozený šedý zákal co nejdříve. Operace v pozdějším věku pomůže, ale často už zrak neobnoví stoprocentně.

Dnes už 22letý Lucas žije se svým strýcem Eliasem, jeho manželkou a dětmi v Mosambiku. Bydlí v hliněném domku, který si i přes své zrakové postižení dokázal sám postavit. A je na to právem pyšný!

Největší výzvou při stavbě chatrče pro Lucase bylo řezání slámy na střechu. Foto: Ulrich Eigner.

Když se Lucas loni dozvěděl o terénním výjezdu očních specialistů do svého regionu, začal doufat, že jednou znovu uvidí. V budoucnu by se chtěl osamostatnit a získat práci. Bohužel nechodil do školy, protože neviděl. Částečně slepému chlapci se někdy vyhýbaly i děti ze sousedství a nechtěly s ním hrát ani fotbal. 

Chlapec má od narození šedý zákal na obou očích. Je velmi těžké žít s tím, že dítě, které milujete, špatně vidí.

strýc Elias

Rodiče se rozešli, když byl chlapec ještě malý, matka záhy zemřela. Lucas se odstěhoval ke strýci Eliasovi, který ho přijal jako svého syna.

Vyhýbejte se prachu a slunci

Když bylo Lucasovi osm let, příbuzní ho vzali do nemocnice v Chimoio, aby zjistili, proč dítě špatně vidí. Lékař, který nebyl oční specialista, mu dal léky a několik rad, jak se vypořádat s očními problémy.

Třeba, aby se vyhýbal prachu a slunci. 

Zdravotníci také Lucasovu rodinu požádali, aby s chlapcem znovu přišli na kontrolu. Jenže oni neměli peníze na další cestu do nemocnice, a tak na další prohlídku nikdy nedošlo. Život šel dál a Lucasův zrak se stále zhoršoval.

Foto: Ulrich Eigner.

Rodina společně farmaří

Na pozemku Lucasova strýce žije dohromady šestnáct lidí. Žijí hluboko v nitru přírody v několika hliněných domech se slaměnými střechami. Uprostřed stojí velká chatrč na uskladnění úrody.

Na svůj domek, který zvládl postavit skoro poslepu, je Lucas velmi hrdý. Splnil si s ním vlastní sen. Největší výzvou pro něj při stavbě chatrče bylo řezání slámy na střechu.

Rodina věří, že Lucas je nyní připraven založit rodinu, protože se mu podařilo úspěšně vybudovat vlastní domov.

Vedle Lucasovu domku dnes stojí nová dřevěná konstrukce, kterou chce také brzy dokončit. Je to malý venkovní prostor, kde může pobývat, když je v hliněném domě příliš horko. Na rozsáhlém pozemku jsou stromy, které poskytují stín. Právě pod nimi se rodina schází a vaří kukuřici.

Na polích za domky rodina pěstuje kukuřici, fazole, sezam, zeleninu, zelenou kapustu a arašídy. Plodiny se pak prodávají na trhu. Lucas zodpovídá za zvířata – krávy, kozy a slepice. Ke zklidnění krav a býka používá speciální píšťalku. 

Operace měla přijít dřív

Lucas vyrostl se stále se zhoršujícím zrakem, příbuzní si nemohli dovolit platit konzultace ani léčbu v nemocnici. V té místní v Muxúngue, poměrně malé vesnici v okrese Chibabava, navíc chybí oční specialista, který by si s Lucasovými potížemi dokázal sám poradit.

Právě sem naštěstí zamířil jeden z terénních výjezdů očních specialistů podporovaných Světlem pro svět. 

Najdete zde oční oddělení, které zvládá jednoduché případy. Není zde žádný oftalmolog, je tu pouze optometrista, tedy technik.

chirurg Abel Polaze

Informace o výjezdu se předem rozšířila do místních komunit a dostala se i k Lucasově rodině. Lucasovi diagnostikovali oboustranný šedý zákal a jedno oko mu okamžitě odoperovali.

Hned den po operaci už Lucas viděl na operované oko o něco lépe. Dokáže rozlišit barvy, jako jsou modrá, bílá nebo černá. Mlha z oka částečně ustoupila.

Mladý muž momentálně čeká na operaci druhého oka. To operované si totiž musí nejprve zvyknout. 

Je ale pravděpodobné, že Lucas už nikdy neuvidí stoprocentně, protože se k očnímu specialistovi dostal příliš pozdě. Jeho katarakta je vrozená, a kdyby byla odoperována v dětství, dnes by Lucas bez problému viděl. Přesto chirurgický zákrok mladému muži pomůže a vrátí mu zrak alespoň částečně. Velmi mu to usnadní život.

Jsem opravdu vděčný za operaci. Celý život jsem měl spoustu snů, které jsem si nemohl splnit. Ale teď si za svými sny konečně mohu jít.

Lucas

Nyní rodina doufá, že se Lucasovi podaří najít práci. Mohl by prodávat, pracovat jako hlídač nebo třeba odjet do Jižní Afriky a pracovat tam v dolech. Všichni doufají, že jednoho dne dokáže pomoci živit i vlastní rodinu.

Šedý zákal (katarakta)
Nejčastější příčinou slepoty je šedý zákal. O zrak podle odhadů připravil více než 20 milionů lidí. Vinou stárnutí, zranění nebo opakované infekce se čočka zakalí a brání pronikání světla do oka. Jednoduchá operace, kdy se zakalená čočka odsaje a nahradí novou umělou, trvá cca 15 minut.

Zachraňte zrak dětem, kteří trpí vrozeným šedým zákalem stejně jako Lucas.

Daruj zá*zrak*, zachraň zrak!

👉👉👉 Chci darovat!