Přeskočit na obsah

Malému Adjimu nikdo nevěřil, že nevidí. Díky operacím se mohl vrátit do školy

31.08.2023
A short video snippet of Adji is available.
  • Burkina Faso
  • Oční péče
  • Příběhy

První roky Adjiho života si nikdo z jeho rodiny nevšiml, že chlapec má problémy s očima. Dokonce i učitel v první třídě si nejprve myslel, že si – tehdy už 7letý – Adji vymýšlí. Že předstírá slabozrakost, aby nemusel chodit do školy. Jenže chlapec říkal pravdu. Už po prvním roce Adjiho ze školy vyhodili, nedokázal zaostřit ani na vlastní sešit.

Adjiho matka Fatoumata byla zoufalá. Adji s ní chodil každý den na pole s kukuřicí a arašídy, ale pracovat nemohl. Záviděl dětem, které mohly do školy, a byl smutný.

Chudé rodině z Burkiny Faso chyběly peníze, které aby Adjimu zaplatily cestu za lékařem. Otec pracující na kakaové plantáži v Pobřeží slonoviny slíbil finance na lékařská vyšetření a konzultace poslat, jenže vydělat je trvalo příliš dlouho. Adji se na otce zlobil a jeho zrak se mezitím zhoršoval. 

Naštěstí se Fatoumata nebála požádat o pomoc. Bratranec jí poradil, aby se obrátila na komunitní rehabilitační centrum v Garangu podporovaném Světlem pro svět. Tam Adjiho vyšetřili a konečně poprvé určili verdikt, oboustranná katarakta. S potvrzením diagnózy se ale čekalo na očního lékaře, kterých je v Burkině Faso jako šafránu.

Oční lékaři v Burkině Faso zoufale chybí. Foto: KIO Photography.

Světlo pro svět Adjimu zaplatilo cestu do hlavního města Ougadougou, náklady na ubytování i operace šedého zákalu na obou očích.

Dnes už Adji svět kolem sebe vidí dobře. A může dělat, co ho baví.

Chci hrát fotbal s kamarády. A chci se naučit obchodovat, abych mohl v budoucnu zajistit sebe i mamku.

Adji

Odstranit šedý zákal zvládne 15minutový chirurgický zákrok. U dospělého vyjde na 800 korun. U malých dětí je cena vyšší, protože se operace provádí v celkové narkóze. Ročně se s pomocí Světla pro svět uskuteční okolo 50 tisíc operací šedého zákalu, některé na klinikách a část přímo v terénu.

Zachraňte zrak dětem, které musely kvůli špatnému vidění odejít ze školy stejně jako Adji.

Daruj zá*zrak*, zachraň zrak!

👉👉👉 Chci darovat!