Přeskočit na obsah

Mami, už tě zase vidím! Daruj zá*zrak*, zachraň zrak!

10.12.2023
Planned for the DACH Christmas mailing 2023. Please communicate with the PF team if you want to publish this story before the Christmas mailing is out.
  • Burkina Faso
  • Oční péče
  • Příběhy

Když byly Ouzairouovi z Burkiny Faso čtyři roky, jeho matka Dženeba si všimla bílé skvrny v chlapcově pravém oku. Vzala syna do zdravotního střediska, kde jim předepsali oční kapky. Bílá skvrna ale nezmizela.

Rodinný přítel jim poradil, aby šli do komunitního rehabilitačního centra v Garangu, které díky darům od svých dárců podporuje Světlo pro svět. Ouzairouovi tam okamžitě diagnostikovali šedý zákal. Na operaci ale zatím bylo příliš brzy, proto rodina odešla s doporučením syna pozorovat a za nějakou dobu přijít znovu.

Uběhlo jen několik měsíců a bílé skvrny se objevily i v chlapcově levém oku. 

Kdo by této usměvavé tváři mohl odolat? Foto: KIO Phorography.

Ouzairovi rodiče začali šetřit peníze alespoň na operaci jednoho oka. Doufali, že jednou synovi zaplatí i tu druhou. Peněz nazbyt nemají, otec Moussa pracuje v malém kiosku, jeho manželka chová pár koz.

Chlapec se držel matčiny sukně

Malý Ouzairou mezitím stále více bojuje se zhoršujícím se zrakem. Dženeba musí syna neustále hlídat, aby si neublížil. Často naráží do zdí a nábytku. Nemůže si ani prohlížet pohádky, které mu rodiče pořídili.

Většinu času se plachý Ouzairou drží matčiny sukně a vyděsí ho každý zvuk. Dženeba nemá čas na nic jiného než na hlídání syna. 

Rodiče se brzy odhodlali vyrazit a druhou cestu do Garanga. Na místě se dozvěděli, že i přes to, že nemají na zaplacení, jejich syn na operaci jít může. Veškeré náklady spojené s operacemi obou očí i potřebné léky pokryje Světlo pro svět. Rodině uhradí i dopravu do nemocnice v hlavním městě Ouagadougou a ubytování na místě.

Odstranit šedý zákal zvládne 15minutový chirurgický zákrok. U dospělého vyjde na 800 korun. U malých dětí je cena vyšší, protože se operace provádí v celkové narkóze.

Čekání na operaci. Foto: KIO Photography.

Kuře a Fanta

Před operací matce i chlapci lékař dopodrobna vysvětlí, co je čeká. Na otázku, co bude chtít po operaci dělat, Ouzairou odpovídá, že jíst. To jeho matku rozesměje.

Budu jíst kuře s fazolovými lívanci a pít Fantu!

Ouzairou

Během zákroku je Dženeba velmi nervózní. Modlí se, aby se jejímu dítěti nic zlého nestalo a aby se mu vrátil zrak. 

Po operaci a se zavázanýma očima Ouzairou dlouho mlčí. Promluví teprve poté, co mu lékař sundá obvaz. „Mami, měl jsem velký strach, proto jsem nic neřekl, ale teď tě zase vidím, mami!“ Chlapec se nemůže dočkat, až se pochlubí i otci. 

Teď už Ouzairouovi nic nebrání užít si dětství a v dospělosti se osamostatnit. 

Šedý zákal (katarakta)
Nejčastější příčinou slepoty je šedý zákal. O zrak podle odhadů připravil více než 20 milionů lidí. Vinou stárnutí, zranění nebo opakované infekce se čočka zakalí a brání pronikání světla do oka.

Zachraňte zrak dětem, vraťte jim dětství jako Ouzairouvi.

Daruj zá*zrak*, zachraň zrak!

👉👉👉 Chci darovat!