Přeskočit na obsah

Nehoda muže připravila o nohu. Lidé mi nevěří, že jsem farmář, říká

12.12.2023
Marcelino is farmer, and he lives from what he produces from his land. He took part in the SPARK agrilab.
  • ekonomická soběstačnost
  • Mosambik
  • Příběhy

V den, kdy jsme potkali 61letého Mosambičana Marcelina, zrovna pršelo. Ale jemu to vůbec nevadilo, usmíval se. Marcelino je totiž farmář a na déšť dlouho čekal. 

„Se zemědělstvím jsem začal, když jsem byl ještě teenager, nebylo mi ani 15 let. Spousta lidí mi nevěří, když jim říkám, že jsem farmář, protože mám postižení. Uvěří mi teprve tehdy, když mě vidí na půdě pracovat.“

👉 Více o naší práci v oblasti ekonomické soběstačnosti lidí se zdravotním postižením najdete ZDE.

Marcelino měl před více jak 30 let vážnou autonehodu, která navždy změnila jeho život. Přišel o nohu. „Po nehodě jsem musel změnit způsob, jakým pracuji a funguji. Moji vůli pracovat a zabezpečit rodinu to ale neovlivnilo,“ vysvětluje.

Miluji svou práci. Ale nepracuji sám. Mých pět dětí a moje žena jsou mi zdrojem naděje a síly. Pomáháme si.

Marcelino, 61letý farmář z Mosambiku

Marcelino prodává, co vypěstuje. Někdy má tolik úrody, že si musí na práci najmout pomocníky. V tom, co dělá, je farmář úspěšný, přestože na evropské poměry by jeho farma působila velmi skromně. „Mým hlavním úkolem je zlepšit zemědělský proces. Mohl bych udělat víc, kdybych na trávu nepoužíval motyku. Vím, že moje způsoby jsou dost zastaralé a stále používám jen základní vybavení,“ říká zemědělec.

Marcelino se zapojil do projektu Agrilab organizovaného Světlem pro svět a partnery a financovaného Mezinárodním fondem pro zemědělský rozvoj (IFAD). Projekt spojuje lidi se zdravotním postižením s odborníky. Farmáři měli možnost se vzájemně potkat, vyměnit si zkušenosti a rozebrat možná zlepšení.

„Chtěl bych si jednou splnit sen a pro svou rodinu postavit lepší dům. Bude z kamene a cementu,“ nastiňuje Marcelino svoji motivaci.

Světlo pro svět podporuje lidi se zdravotním postižením, aby si mohli vydělat na vlastní živobytí a zaopatřit rodinu. Snažíme se o všestranné přístupy, které zlepší jejich zaměstnatelnost a socioekonomické postavení.

Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat!

„Spousta lidí mi nevěří, když jim říkám, že jsem farmář, protože mám postižení. Uvěří mi teprve tehdy, když mě vidí na půdě pracovat,“ říká houževnatý Marcelino.