Přeskočit na obsah

V Africe pomáháme navzdory pandemii, naučila nás lépe si rozumět

30.10.2021
  • Aktuality
  • Mezinárodní

Rozhovor s ředitelem českého Světla pro svět Richardem Schinkem pro přílohu Katolického týdeníku z října 2021. O tom, že pandemie práci v Africe sice ztížila, ale něco dobrého nás i naučila.

Komplikuje covid-19 práci Světla pro svět v Africe i dnes, kdy už je pandemie v Evropě více pod kontrolou?

Ve většině námi podporovaných zdravotnických zařízení se už daří udržovat provoz. Terénní výjezdy týmů oční péče do odlehlých oblastí nicméně stále komplikují například zpřísněná hygienická opatření. 

V Africe nadále distribuujeme hygienické balíčky a šíříme osvětu potřebnou pro boj s covidem. Pomáhají nám naše partnerské sítě – využívané už v letech „před covidem” zejména k distribuci antibiotik pro účinnou eliminaci závažného infekčního zrakového onemocnění – trachomu.

Co se Světlo pro svět v pandemii naučilo?

Pandemie nám “pomohla” prohloubit naše dosavadní zkušenosti. Urychlilo se budování místních týmů a spolu s tím i sdílení odpovědnosti.

Během tzv. lockdownu nás naučila i hlubší konverzaci a porozumění (leckdy až na úrovni vzájemné psychosociální podpory) s našimi kolegy, podporovateli i dárci. Jejich přízeň a loajalita k naší práci je nám nadále mimořádnou oporou i závazkem.

A v osobní rovině nás covid naučil si více užívat a vážit možnosti přímých kontaktů a rodinných vazeb.

Na jaké další překážky kromě pandemie dnes narážíte?

Kromě komplikací způsobených pandemií bohužel registrujeme v řadě našich programových zemí výrazné zhoršení bezpečnostní situace.

Kritická je krize v etiopském Tigraji, kde dlouhodobě s úspěchem usilujeme o eliminaci již zmíněného trachomu. V tomto konkrétním regionu musely být některé naše činnosti prozatím pozastaveny. Tigraj je ovšem pouze jeden z řady etiopských států, ve kterých pracujeme. 

Bezpečnostní rizika se zvyšují také v Mosambiku a Burkině Faso, kde nárůst násilí a vnitřního vysídlování přechází v závažnou humanitární krizi. I v těchto podmínkách ale s krajním vypětím sil i prostředků realizujeme naše projekty, byť plánování zdrojů je stále obtížnější.

Naše programy oční péče v Africe běží v Burkině Faso, Etiopii, Jižním Súdánu, Konžské demokratické republice, Mosambiku, Ugandě, Tanzánii a Rwandě.

Rozhovor vyšel také v příloze Katolického týdeníku číslo 43/2021 z 19. října 2021.