Přeskočit na obsah

Paní Workenesh: Šedý zákal už podruhé během tří let

21.03.2021
  • Etiopie
  • Oční péče

Většina našich pacientů je spíše staršího věku jako 65letá farmářka paní Workenesh Bayu z Etiopie.

Poprvé ji šedý zákal postihl před třemi lety, kdy ztratila zrak na levém oku. Celá rodina byla tehdy v šoku a nevěděla přesně, co dělat. Naštěstí se od místního starosty dozvěděli o terénních výjezdech Světla pro svět a na jeden z nich maminku přivedli.

Paní Workenesh i ve svých 65 letech stále pomáhá s prací na poli, navíc vychovává své dvě nejmladší vnučky, jejichž matka zemřela při porodu. Její dobrý zrak je proto pro rodinu důležitý i z ekonomických důvodů. Když se teď u paní Workenesh vyvinul šedý zákal i na pravém oku, stačilo jen zjistit, kdy a kam lékařský tým Světla pro svět přijede.

Nejčastější příčinou slepoty je šedý zákal. Zrakově postižených nebo nevidomých je kvůli němu podle odhadů asi 65 milionů lidí. Vinou stárnutí, zranění nebo opakované infekce se čočka zakalí a brání pronikání světla do oka.

Jednu operaci šedého zákalu u dospělého člověka v Africe je možné pořídit již od 800 korun. Je to díky tomu, že ve většině rozvojových zemí se stále ještě šedý zákal operuje skalpelem na rozdíl od laseru, který se používá u nás. A samozřejmě také proto, že v nemocnicích Světla pro svět působí místní lékaři a zdravotní sestry, které jsme vyškolili, nikoli drahý zahraniční personál.

Světlo pro svět ročně provede okolo 50 tisíc takových operací, část na svých očních klinikách, část přímo v terénu.

Chcete pomoci dalším lidem jako je paní Workenesh? Darovat můžete jednoduše na pár kliků on-line.