Přeskočit na obsah

Pomáháme zlepšovat přístup žen k oční péči

31.03.2022
Autor snímku: Gregor Kuntscher
Autor snímku: Gregor Kuntscher
  • Etiopie
  • Oční péče
  • Příběhy

Ženy z celosvětového pohledu představují více než polovinu lidí (55 procent), kteří přišli o zrak. Oční choroby sice postihují obě pohlaví stejně, ale právě ženy bývají ve zdravotní péči často znevýhodněny.

S genderovou diskriminací se tomto ohledu v různých regionech světa setkáváme už dlouho. Příkladem mohou být data z oční kliniky v mosambickém městě Beira. 56 procent pacientů, kteří podstoupili operaci očí, představují muži. Údaje z oční kliniky v Etiopii z roku 2021 pak odhalily, že pouze 19 procent operací glaukomu bylo provedeno na ženách.

Příčiny diskriminace žen v přístupu ke zdravotní péči je možné vystopovat v sociálních normách a ekonomických bariérách, kterým ženy čelí zejména v patriarchálních komunitách.

Alem Mekonnen, manažerka programu oční péče v Etiopii

„Lidé žijící v odlehlých venkovských oblastech musí několik dní cestovat, aby získali přístup ke specializovaným očním zdravotnickým službám. Náklady na dopravu a ubytování jsou vážnými překážkami, které stojí v cestě jejich právu na zdraví.“

Zatímco negramotných je podle odhadů ve světě asi 18 procent mužů, u žen je to více, a to 29 procent. I tato statistika má dopad na zdravotní péči. U žen je pravděpodobnější, že se hůře dostanou k relevantním informacím o vlastním zdraví, chorobách, preventivní péči i zdravotnických službách.

Navíc to mnohdy stále bývají muži, kdo přijímají zásadní rozhodnutí týkající se rodiny, což může dál podkopávat nezávislost žen. V řadě případů totiž nemohou ženy bez požehnání svých otců, bratrů nebo manželů samy ani vyrazit na vyšetření do nemocnice.

Trachom trápí dvakrát více žen

Ženy jsou náchylnější k onemocnění trachomem. Tato infekční nemoc je dvakrát častěji diagnostikována u nich než u mužů. Jedním z důvodů je to, že ženy bývají primárními pečovateli o děti, které infekci často přenáší.

Trachom vzniká v důsledku špatné hygieny a nejvíce se šíří tam, kde lidé nemají dostatek nezávadné vody, a nemohou si tak pravidelně mýt obličej. Nebezpečí nákazy trachomem čelí okolo 142 milionů lidí.

Nemoc je velmi bolestivá, řasy se vtočí do oka a postupně rozškrábají rohovku, až člověk úplně přijde o zrak. V počátku nemoci se trachom dá léčit antibiotiky, později pouze operací. V případě, že bylo oko nenávratně poškozeno, může operace pacientovi už jen ulevit od bolesti.

Ženy z Etiopie drží v rukou léky k léčbě trachomu, rok 2018.

Genderová nerovnost je patrná i v případě glaukomu. Jeho výskyt je sice podobný u obou pohlaví, jsou to ale ženy, které kvůli glaukomu mnohem častěji oslepnou. Zelený zákal neboli glaukom je závažnější onemocnění, kdy je poškozen oční nerv. Léky ani operace stav pacienta nezlepší, pouze zabraňují dalšímu postupu nemoci.

Mullu pomohl terénní výjezd

Světlo pro svět se na nerovnost v přístupu k oční péči snaží reagovat. Naše manažerka pro program oční péče v Etiopii Alem Mekonen a její tým se cíleně zaměřují právě i na ženy a dívky. Pomáhají jim k tomu například terénní výjezdy do odlehlých vesnic. Při jednom z nich narazily i na Mullu, ženu z malé etiopské vesnice, které se prudce zhoršoval zrak. 

Mullu se naštěstí dozvěděla o zdravotnickém terénním výjezdu v regionu. Musela jít kus cesty pešky, část ujela tuktukem a autobusem. Na klinice Amba Giyorgis ji lékaři vyšetřili a zjistili, že Mullu trpí šedým zákalem a potřebuje operaci. 

Operace šedého zákalu je rychlý zákrok, kdy se zakalená čočka odstraní a nahradí umělou. Světlo pro svět ročně provede okolo 50 tisíc takových operací, část na svých očních klinikách, část přímo v terénu. I v tomto případě byl zákrok úspěšný a Mullu se záhy mohla s ochranným obvazem na levém oku vydat na cestu zpět domů. Ona a její rodina byli nesmírně šťastní, že Mullu znovu vidí.

Náš cílený přístup a šíření informací mezi ženami a jejich partnery pomáhají zvyšovat počty chirurgických zákroků u žen. Pro rok 2023 jsme si stanovili nový cíl, který pomůže dál odstraňovat existující genderovou propast. 55 procent pacientů v našich programech oční péče budou tvořit ženy.

Darujte zrak, dárek na celý život! https://www.darujme.cz/darovat/1202275