Přeskočit na obsah

Šedý zákal ohrožuje i dětské oči. Fatimě zachránila zrak rychlá operace

27.07.2023
Fatima. Autor fotky: Světlo pro svět.
Fatima. Autor fotky: Světlo pro svět.
  • Mosambik
  • Oční péče
  • Příběhy

I když šedým zákalem trpí většinou starší lidé, objevit se může i u dětí. Potrápil i 9letou Fatimu z Mosambiku. Jasné obrysy a barvy jí do života vrátila až operace!

Když si Fatima lehala na operační stůl přesně podle pokynů dětského očního chirurga Isaaca Vasco da Gamy, byla klidná. Sílu jí kromě milého doktora dodával zejména její táta Rahid, který s ní absolvoval veškerá vyšetření a o svoji dceru se na místní tradiční poměry velmi nezvykle staral. Fatima si nechala nasadit kyslíkovou masku. A pak už si nic nepamatuje.

Fatima vyrůstá s rodiči a dvěma mladšími sourozenci v Quelimane v Mosambiku. Její otec Rahid je tesař, vyrábí hlavně nábytek. Matka Saleta vlastní malý obchod. Prodává v něm potraviny, které nakupuje na místním trhu. 

Problémy s viděním na pravém oku se u Fatimy objevily vloni, když chodila do čtvrté třídy. Všimla si jich učitelka, když děvče opakovaně žádalo, aby si mohlo sednout do první řady. Nevidělo totiž na tabuli.

Rozhodla babička

Celá rodina se Fatiminy diagnózy i doporučené operace bála. Matka byla vystrašená, že by její dcera mohla při operaci zcela oslepnout. „Mohla by úplně přijít o zrak nebo dokonce zemřít,“ argumentovala. „Možná, že problém časem zmizí sám,“ doufala. V méně rozvinutých regionech jsou tyto obavy časté, protože osvěta se šíří pomalu a k lidem se často – ne jejich vinou – potřebné informace vůbec nedostanou.

Rahid dlouho nevěděl, co dělat. Nakonec do rozhodování nečekaně vstoupila Fatimina babička, Rahidova matka. Svému synovi řekla, že Fatima se rozhodně musí jít léčit.

Chci, aby moje dcera vedla nezávislý život a aby pokračovala ve studiu.

Rahid, otec Fatimy

Takové zapojení příbuzných z otcovy strany je přitom ve východoafrické zemi velmi nestandardní, o děti se většinou stará matčina linie, tedy matka, matka matky a tak dále. Tady babička z otcovy strany nejen pomohla s rozhodnutím, ale každý den volala, aby zjistila, jak se Fatima má. Rahidovi se nakonec podařilo manželku přesvědčit, aby dcera mohla na operaci. I tak si na zákrok musela Fatima počkat další dva měsíce.

Fatima se sourozenci.

Když se Fatima po operaci probudila, byla dezorientovaná. U dětí, na rozdíl od dospělých, se totiž jinak rychlý zákrok pro odstranění šedého zákalu provádí v celkové narkóze. Fatima hned volala rodiče, naštěstí byli oba po ruce. Čekali u lůžka, až se dcerka probudí. Oslavili spolu, že se operace povedla. 

Centrální nemocnice v Quelimane je poměrně nová a velká nemocnice. Vzhledem připomíná evropská zařízení podobného typu. I oddělení oční péče je nově vybudované. Protože se zaměřuje zejména na oční péči pro děti, je celé barevné, aby se dětem líbilo. Specializovaní oční lékaři ale v zemi zoufale chybí.

Šedý zákal (katarakta)

Nejčastější příčinou slepoty je šedý zákal. Vinou stárnutí, zranění nebo opakované infekce se čočka zakalí a brání pronikání světla do oka. Jednoduchá operace, kdy se zakalená čočka odsaje a nahradí novou umělou, trvá cca 15 minut. Ihned po sejmutí obvazu se pacientovi zrak zcela navrátí. Světlo pro svět ročně provede okolo 50 tisíc takových operací, část na svých očních klinikách, část přímo v terénu.

Každý z nás může darovat malý zá*zrak* a změnit někomu život. Jako naši dárci pomohli změnit život Fatimě.

Zachraňte zrak dětem, jako je Fatima!

Daruj zá*zrak*, zachraň zrak!

👉👉👉 Chci darovat!

Fatima s matkou.