Přeskočit na obsah

Šedý zákal udělal z aktivního muže starce, operace mu vrátila mládí

30.08.2023
This story was published in the donor retention mailing Summer Mailing in 2022.
  • Etiopie
  • Oční péče
  • Příběhy

Šlo to velmi rychle. Emeruovi se zrak zhoršil natolik, že už nemohl pracovat. Farmář z Etiopie celý život dřel na poli, aby uživil rodinu. Jenže pak přestal vidět a pracovat už nemohl. Operace mu umožnila znovu žít jako dřív.

60letý Emeru Ebiro má osm vnoučat od čtyř dospělých dětí. Tři z nich farmaří stejně jako on, čtvrté pracuje v kostele. Během pouhých několika měsíců přestal Emeru rozpoznávat předměty i tváře kolem sebe. Na poli, kde pěstoval fazole, ječmen, proso a kukuřici na prodej, ale i kávu a avokáda pro vlastní spotřebu, už nebyl nic platný. Na trzích ve vedlejší vesnici, kde pravidelně část skromné úrody prodával, ho musely zastoupit děti nebo manželka.

Z pracovitého a aktivního člověka se během chvíle stal starý muž, který celé dny vysedával na lavičce ve stínu před chatou. A i tam ho každý den musel za ruku vodit jeho syn. 

Emerua všude vodil jeho syn. Foto: Ulrich Eigner.

Emeru sice věděl, že v nejbližším městě je shodou okolností oční klinika, ale cesta by byla pro chudou rodinu příliš drahá. Naděje se objevila, když místním rozhlasem prolétla zpráva, že do 40 kilometrů vzdálené Bongy přijede terénní zdravotnický tým s očním lékařem.

S těžkým srdcem farmář prodal své jediné tele, aby pro sebe a syna, který slepého muže všude doprovázel, zaplatil jízdenky na autobus. „O pomoci jsem slyšel i od přátel. Ale také jsem zaslechl, že existují oční choroby, kdy člověk oslepne a už nikdy neuvidí,“ vzpomíná Emeru na to, jak se bál vyšetření.

Pravé oko zachránit nešlo

Oční lékař Emerua vyšetřil. Pravé oko už zachránit nešlo, protože v něm byl pokročilý zelený zákal. Jedná se o závažnější onemocnění, kdy je poškozen oční nerv. Léky ani operace stav pacienta nezlepší, pouze zabraňují dalšímu postupu nemoci. Klíčové je proto jeho včasné odhalení.

Levé oko ale zachránit šlo. Hned druhý den šel Emeru na operaci, při které mu z něj odstranili šedý zákal. Den na to už mohl sundat obvaz. „Včera jsem si neviděl ani ruku před obličejem, dnes vidím zářivě žlutou barvu tvého trička,“ směje se Emeru na zaměstnance Světla pro svět.

Úlevu na otci vnímá i syn Tamurat. A vůbec celá rodina i Emerovi sousedé, kteří navrátilce přišli navštívit. Emerův vnuk, čtyřletý Israel, se přikrade k dědovi a dá mu pusu na tvář. „Jsem tak šťastný, že mohu znovu pracovat na poli a starat se o svou rodinu,“ říká Emeru. “Poprvé po devíti měsících opět vidím svůj domov.”

Šedý zákal je nejčastější příčinou slepoty. O zrak podle odhadů připravil více než 20 milionů lidí. Vinou stárnutí, zranění nebo opakované infekce se čočka zakalí a brání pronikání světla do oka. Jednoduchá operace, kdy se zakalená čočka odsaje a nahradí novou umělou, trvá cca 15 minut.

Zachraňte zrak lidem, které trápí šedý zákal stejně jako Emerua!

Daruj zá*zrak*, zachraň zrak!

👉👉👉 Chci darovat!

“Poprvé po devíti měsících opět vidím svůj domov.” Foto: Ulrich Eigner.