Přeskočit na obsah

Tamerat Vám přeje Veselé Velikonoce!

21.03.2021
  • Etiopie
  • Oční péče

Operace vyšla až napotřetí – ale teď už má Tamerat zase úsměv na tváři.

Tamerat je z velké rodiny, má sedm sourozenců. Vyrůstal jako běžné venkovské dítě, hrál si se svými bratry i sousedy, pomáhal pást dobytek. Už před několika lety si ale jeho maminka všimla, že občas do něčeho narazí a že se mu možná horší zrak. Chlapce vzali do okresní nemocnice, kde lékař rozpoznal šedý zákal a rodinu odkázal na oční kliniku v Gondaru. Ta je vzdálená pět hodin jízdy a rodiče museli požádat širší rodinu o finanční výpomoc. Operace ale musela být dvakrát odložena, nejprve se Tamerat nachladil a nemohl být operován, pak přišel celkový lockdown v souvislosti s pandemií Covid-19.

Typické bílé tečky v očích značí šedý zákal.

Tamerat byl čím dál smutnější, protože většinu času teď musel trávit doma. V obavách z jeho špatného zraku ho rodiče nechtěli pouštět ven, báli se, aby se nezranil. Chlapci je teď sedm let, měl by brzy začít chodit do školy a operaci už nebylo možné dál odkládat. Rodiče ale mají zrovna teď spoustu práce se sezónními pracemi v hospodářství, a tak poslali s Tameratem do Gondaru jeho dvě starší sestry.

Po operaci je chlapec jako vyměněný. Všechen strach a obavy jsou pryč a Tamerat se nemůže dočkat, až bude se svými kamarády zase běhat venku.

Chcete pomoci dalším dětem z Etiopie jako je Tamerat? Darovat můžete jednoduše na pár kliků on-line.

Tamerat se svými staršími sestrami.