Přeskočit na obsah

Terénní výjezd vrací lidem naději i zrak, pomohl i farmářce Marii

29.11.2023
  • Mosambik
  • Oční péče
  • Příběhy

Před dvěma lety 60letou Marii Mandongua z Mosambiku rozbolelo pravé oko a začalo se jí zhoršovat vidění. Vdova se musela vzdát farmaření, protože vnímala jen mlhu před očima. Nerozpoznávala už ani tváře příbuzných, kteří se o ni starali. Odstranit šedý zákal přitom zvládneme v přepočtu už za 800 korun!

Marie nejprve navštívila tradičního léčitele. Oční kapky, které jí vyrobil, ale nezabraly. „Bývala jsem zábavný, společenský člověk, ale když jsem oslepla, byla jsem prostě jen smutná. Všechno bylo velmi obtížné a frustrující.“

O návštěvě očního zdravotnického týmu v místní nemocnici se Marie dozvěděla od sousedů. Terénní výjezd do místní kliniky v Muxúngue, poměrně malé vesnici v okrese Chibabava, podpořilo Světlo pro svět z peněz od dárců.

Informace o plánovaném výjezdu Světlo pro svět a jeho partneři s předstihem šíří pomocí místních komunit a také skrze rádio. Na místě se pak v den příjezdu sejdou desítky nebo i stovky lidí.

“Nemocnice v Muxúngue je jediná v oblasti a jedna z největších v regionu. Leží na okraji vesnice a vede k ní písečná cesta. Ve srovnání s dalšími lokalitami, kam směřují naše výjezdy, je poměrně velká. Najdete zde oční oddělení, které zvládne jednoduché případy. Nepraktikuje tu ale žádný oftalmolog, je tu pouze optometrista,” vysvětluje chirurg Abel Polaze.

Terénní výjezdy oční zdravotnických týmů do komunit daleko od měst a velkých nemocnic jsou pro obyvatele afrických zemí, kde Světlo pro svět působí, často jedinou možností, jak si zachránit zrak.

Věděli jste?

Za 800 Kč odoperujeme oko se šedým zákalem a vrátíme zrak jednomu člověku.

“Lidé žijící v odlehlých venkovských oblastech musí několik dní cestovat, aby se dostali ke specializované oční péči. Náklady na dopravu a ubytování pro ně představují vážné překážky,” vysvětluje Alem Mekonnen, manažer programů oční péče Světla pro svět v Etiopii. 

Osvěta je důležitá

Stejně jako Marie, mnoho místních nejprve míří se všemi možnými neduhy za léčiteli, ale lékařů a zejména lékařských zákroků se bojí. „V okolí žije stále spousta lidí, co špatně vidí. Ale mnozí se tam bojí jít, protože si myslí, že by je zabili. Mají velký strach z lékařů a z toho, co by jim udělali,“ říká Marie.

Sama se bála, ale odvahu jí dodal její syn, který jí slíbil, že se vrátí jako nový člověk. „Sama jsem pak argumentovala tím, že nemohou přece zabít všechny, co se přijdou léčit,“ říká Marie.

Věděli jste?

Za 11 800 Kč umožníme terénní výjezd do těch nejodlehlejších oblastí.

Lékaři ženě odoperovali šedý zákal, takže dnes už zase pracuje na své malé farmě. A do okolí šíří pozitivní zkušenost, aby se ostatní nebáli a za lékařem, až zase přijede, také vyrazili. 

Zachraňte zrak lidem, jako je Marie z Mosambiku!

Daruj zá*zrak*, zachraň zrak!

👉👉👉 Chci darovat!

Autor snímků: Ulrich Eigner/Light for the World