Přeskočit na obsah

Tesfanesh už se nezvládala starat o děti, operace změnila život celé rodině

27.04.2022
Tesfanesh s přáteli. Autor snímku: Ulrich Eigner
  • Aktuality
  • Etiopie
  • Oční péče
  • Příběhy

Etiopanka Tesfanesh začala špatně vidět jen krátce poté, co ve svých 25 letech porodila druhé dítě. Více než rok postupně ztrácela zrak, až na levé oko přestala vidět úplně. Pro rodinu to znamenalo katastrofu – Tesfanesh nezvládála péči o děti ani o domácnost. Jídlo při vaření často spálila. A v přítmí domku ani nerozpoznala, kdo vchází do místnosti.

Než Tesfanesh přišla o zrak, měli s manželem Takou velké plány. Taka pracuje jako sběrač na čajové plantáži, pro svou potřebu manželé pěstují tef a kukuřici. Před dvěma lety si pořídili malé pole a zasadili i několik kávových keřů.

Pokud keře začnou brzy plodit a podaří se prodat první úrodu, rodině se začne dařit mnohem lépe. Manželé zvažují stěhování blíže k městu, kde jsou lepší školy. Chtějí dětem usnadnit budoucnost.

Tesfanesh

„Káva potřebuje hodně lásky a taky dobrý zrak. Nemůžu manželovi pomáhat na poli poloslepá.“

Tesfanesh od sousedky z vesnice věděla, že se oči dají operovat a že se zákroku nemusí bát. Oftalmolog občas zajíždí do Bongy, která je jen půl dne chůze daleko. Když mladá maminka v rádiu uslyšela, že oční tým do Bongy opět přijede, nechala starší dcerku u babičky a s manželem a dvouletou dcerou se vydali na cestu.

Všechno dobře dopadlo. Lékaři ženu na místě zbavili šedého zákalu a vrátili jí zrak. Tesfanesh se tak znovu zdatně stará o děti i o domácnost. S manželem znovu plánují lepší budoucnost, kterou rodině pomohou zajistit cenné kávové keře.

Darujte zrak, dárek na celý život! https://www.darujme.cz/darovat/1202275