Přeskočit na obsah

Už jsem nevěřila, že budu zase vidět. Byl to zázrak, říká 13letá Emunesh

15.06.2022
Emunesh
Emunesh z Etiopie.
  • Etiopie
  • Oční péče

K dětem, kterým jsme díky našim dárcům pomohli navrátit zrak, patří i 13letá Emunesh z Etiopie. Trpěla tzv. traumatickým šedým zákalem, který vzniká v důsledku úrazu nebo infekce.

Dva roky před tím, než Emunesh její otec přivedl na oční kliniku GTM v etiopském Ziway, měla Emunesh vysokou horečku a vyrážku na obličeji. Z nemoci se dostala, ale o několik měsíců poté se jí zhoršil zrak. Neviděla dobře na dálku a levé oko se úplně zakalilo.

Trvalo dalších několik týdnů, než se holčička osmělila a svěřila se rodičům. „Mysleli jsme, že je to něco dočasného, co samo přejde,“ vysvětluje Washu, Emuneshin otec. „Po šesti měsících ale musela opustit školu, a my jsme zjistili, že se jí známky zhoršily, protože skoro nic nevidí,“ vzpomíná.

„Máme šest dětí. Nemáme moc půdy a příjmy z farmaření nám stačí jen tak tak. Chodil jsem po práci ještě do města nádeničit, abych vydělal víc peněz. Náš místní úřad nám dal potvrzení, že na operaci nemáme a sousedé nám půjčili na cestu,“ vysvětluje dívčin otec.

Emunesh mezitím ztratila naději, že znovu uvidí. Dívka byla vždy stydlivá a před operací se potýkala s depresí.

Emunesh, 13 let

„Šla jsem do nemocnice s těžkým srdcem. Už jsem nevěřila, že budu zase vidět. Když mi sundali obvaz a já jsem se rozhlídla kolem, bylo to jako zázrak. Nemám slova, kterými bych ten pocit popsala.“

„Těším se domů na mámu. Plánuji si, co bude. Budu mít hodně dohánění do školy,“ říká Emunesh. Dohonit ztracené měsíce ve škole nebude nejspíš pro Emunesh jednoduché. Ale po dvou letech může konečně zase plánovat.

Šedý zákal je nejčastější příčinou slepoty. Zrakově postižených nebo nevidomých je kvůli němu podle odhadů asi 65 milionů lidí. Vinou stárnutí, zranění nebo opakované infekce se čočka zakalí a brání pronikání světla do oka. Jednoduchá operace, kdy se zakalená čočka odsaje a nahradí novou umělou, trvá cca 15 minut. Ihned po sejmutí obvazu se pacientovi zrak zcela navrátí. Světlo pro svět ročně provede okolo 50 tisíc takových operací, část na svých očních klinikách, část přímo v terénu.

Darujte zrak, dárek na celý život!