Přeskočit na obsah

Vidím velký pokrok, říká ugandský lékař Wabulembo

26.05.2022
Nemocnice ve městě Bobo-Dioulasso v Burkina Faso. Autor: KIO Photography.
  • Aktuality
  • Oční péče

Za poslední tři desetiletí došlo v léčbě očních chorob a slepoty, které lze předcházet, k obrovskému pokroku. Přesto je i dnes více než jedna miliarda lidí na celém světě nevidomých nebo zrakově postižených.

90 % z nich žije v rozvojových zemích. Většina by mohla znovu vidět, kdyby měli přístup k oční péči.

Počet očních lékařů je ale v těchto chudých zemích nízký, navíc fungují převážně v hlavních městech. Tyto privátní lékařské služby jsou placené, a většina obyvatel si je tak nemůže dovolit.

Jak hodnotí pokrok v oční péči ugandský lékař Geoffrey Wabulembo, vedoucí oftalmologických projektů Světla pro svět v Africe?

„Vidím velký pokrok. Naše společné úsilí vedlo k poklesu obecného rozšíření slepoty ze 4,8 procenta na 3,1 procenta. Od roku 1990 se 90 milionů lidí léčilo s problémy s očima, milionům lidí se podařilo zrak zachránit.“

Lékař Geoffrey Wabulembo, autor snímku KIO Photography.

„Zlepšení vidím také ve zdravotnictví a ve způsobu, jakým spolupracujeme napříč organizacemi s Mezinárodní agenturou pro prevenci slepoty (IAPB). Důležitými spojenci se stala ministerstva zdravotnictví a Světová zdravotnická organizace.

Nedávným úspěchem pro nás všechny je vůbec první rezoluce Organizace spojených národů týkající se zraku, která byla přijata v roce 2021. Na nejvyšší úrovni tak byla uznána důležitost dobrého zdraví našich očí pro všechny.

Pokrok je patrný zejména v zemích s nižšími příjmy. Opravdu bych chtěl poblahopřát africkým státům k jejich práci, co se týče národních plánů pro oční péči. V africkém regionu vzniká stále více zařízení, kde se lidé školí v oční péči a pomáhají lepit obrovský nedostatek lidských zdrojů, kterému mnoho zemí čelí.“

Text původně vyšel v příloze Světla pro svět v Katolickém týdeníku č. XXXIII.