Přeskočit na obsah

Světlo pro svět vítá novou ředitelku mezinárodní organizace

20.07.2022
Rupert Roniger, Marion Lieser
  • Aktuality
  • Mezinárodní

Novou generální ředitelkou mezinárodní organizace Light for the World International (mezinárodní síť organizace Světlo pro svět) se v srpnu stane Marion Lieser. Dosavadní výkonný ředitel a spoluzakladatel organizace Rupert Roniger odchází po 27 letech.

Marion Lieser, která byla dříve výkonnou ředitelkou rozvojové organizace Oxfam Germany, přináší do Světla pro svět jasnou vizi a čerpá z bohatých zkušeností v ziskovém i neziskovém sektoru.

Marion Lieser, internationale Geschäftsführerin von Licht für die Welt
Marion Lieser

Marion přichází se zázemím v oblasti sociální pedagogiky, sociální práce, sociologie a environmentálních věd. Své odborné znalosti v oblasti mezinárodního rozvoje si v průběhu let prohlubovala nejen v Německu, ale také v Keni, Tanzanii a v dalších zemích.

Mojí vizí je spravedlivý svět. Svět bez chudoby a bez diskriminace, ve kterém může každý člověk svobodně žít.

Marion Lieser, nastupující generální ředitelka organizace Light for the World International

Marioninu kariéru formovalo její přesvědčení. Vždy věnovala zvláštní pozornost podpoře těch, kdo jsou opomíjení a často žijí v extrémní chudobě. 

Klíčem k úspěšnému dokončení jakékoli mise je podle ní schopnost naslouchat. „Globální rozvojové organizace příliš často nenaslouchají dostupným odborným znalostem a místo toho se snaží přinést vlastní řešení. Ta ale mnohdy nefungují,“ hlásí Marion.

„Je důležité opírat se o odborné znalosti expertů přímo v programových zemích. Zásadní význam proto mají znalosti našich partnerských organizací, se kterými Světlo pro svět své programy realizuje. Vaše dovednosti jsou nenahraditelné, zvláště pokud jde o oslovování lidí se zdravotním postižením, kteří žijí v extrémní chudobě.“  

Organizace začínající se dvěma zaměstnanci má dnes 250 lidí v Evropě i Africe.

Odcházející Rupert Roniger se během téměř tří desetiletí ve funkci generálního ředitele výrazně zasadil o transformaci Světla pro svět z místní nevládní organizace s pouhými dvěma zaměstnanci na globální organizaci o více než 250 zaměstnancích v několika afrických a evropských zemích a s více než čtvrt milionem individuálních dárců. Společně se nám podařilo zachránit zrak více než milionu lidí.

Během poledních let jsme v rámci naší organizace vybudovali silný tým předních světových odborníků a obhájců v oblasti oční péče, inkluzivního vzdělávání a inkluzivní práce s lidmi se zdravotním postižením.

Rupert Roniger, zakladatel Světla pro svět 

Roniger věří, že je načase otevřít další kapitolu na úrovni managementu a zahájit tak novou vzrušující éru, kterou bude organizaci provázet už jeho nástupkyně Marion Lieser.  

Díky svým bohatým zkušenostem zejména v humanitárních krizích může Marion Lieser sázet na svoji schopnost prosazovat naše poslání posilovat zdravotní systémy a prosazovat práva lidí se zdravotním postižením, a to i v náročných časech.

„Agendou globální spravedlnosti se zabývám již dlouho,“ říká Marion a dodává, že inkluze, práva lidí se zdravotním postižením a přístup ke zdravotním a sociálním službám hrají v této agendě důležitou roli. „Je mi ctí přinést tyto zkušenosti i do Světla pro svět.“