Přeskočit na obsah

Bolest při každém mrknutí. Trachom může připravit člověka o zrak

25.08.2023
Harife and Huluf are a married couple. Harife has trachoma and Huluf multiple eye problems from injuries, cataract among others. They received treatment in the Light for the World- supported Qui Ha Health Centre. A photo of Harife was used in the donor retention mailing Oktobermailing in 2018 sent out in Austria.
  • Etiopie
  • Oční péče
  • Příběhy

42letou Harife (na snímku uprostřed) a 55letou Tiblete spojuje několik věcí. Kromě toho, že žijí v Etiopii, obě ženy v minulost potrápil trachom. A obě měli štěstí, že jim pomohl lékař. Trachom je celosvětově nejčastější infekční příčinou slepoty. Nemoc je velmi bolestivá, řasy se vtočí do oka a postupně rozškrábou rohovku, až člověk úplně přijde o zrak.

„Nemohu sundat ruce z očí. Ta nesnesitelná bolest mě vždycky rozslzela a lidé se mě snažili utěšit, protože si mysleli, že pláču pro svého manžela,“ vzpomíná Tiblete, které manžel před několika lety zemřel. Zůstaly jí ale čtyři děti a šest vnoučat.

Obdobně své potíže, které přetrvávaly dva roky, popisuje i Harife. „Lechtalo to a při každém mrknutí jsem cítila nesnesitelnou bolest,“ vzpomíná.

Abych si od bolesti ulevila, žádala jsem dcery, aby mi řasy vytrhaly. Ale je to jen dočasná úleva. Řasy rostou zpět a bolest se vrací.

Harife

Trachom je oční bakteriální infekce, kterou podle odhadů trpí 1,9 milionu lidí na celém světě. Nejvíce se šíří v chudých oblastech, kde lidé nemají dostatek nezávadné vody. Přenáší se kontaktem mezi lidmi a pomocí hmyzu. Nebezpečí nákazy trachomem čelí okolo 142 milionů lidí.

Důležitá je včasná pomoc

V počátku nemoci se trachom dá léčit antibiotiky, později pouze operací. V případě, že bylo oko nenávratně poškozeno, může operace pacientovi už jen ulevit od bolesti.

Tiblete se doslechla o člověku ze svého okolí, který trpěl stejnými bolestmi jako ona a ulevili mu od nich až v nemocnici v Gondaru, kterou podporuje Světlo pro svět. Rozhodla se, že se tam také vydá. V nemocnici absolvovala operaci a dnes už jí nic nebolí.

„Jsem šťastná žena. Žádná bolest ani slzy,“ říká Tiblete. „Děkuji svým dětem, které mě povzbudily, abych zašla do nemocnice. A děkuji všem, kteří zde v nemocnici pracují. Bůh vám žehnej!“

Tiblete už dnes bolest očí netrápí. Foto: Světlo pro svět.

Harife pomohli ve zdravotním středisku Qui Ha Health Centre podpořeném Světlem pro svět v etiopském státě Tigray. Do střediska dorazila i s manželem, se kterým má osm dětí a kterého trápí šedý zákal. Harife v levém oku diagnostikovali právě trachom. I jí na místě pomohli a dnes už si kvůli bolesti řasy trhat nemusí.

Trachom se nejčastěji objevuje u dětí. K onemocnění jsou také mnohem náchylnější ženy než muži. Jedním z důvodů je to, že ženy bývají primárními pečovateli o děti.

Odstranit velmi bolestivý trachom je možné už za 400 Kč.

Děkujeme, že nám pomáháte pomáhat!

Darujte zrak, dárek na celý život! https://www.darujme.cz/projekt/1202275