Přeskočit na obsah

První roky v životě člověka jsou ty nejdůležitější

30.10.2021
Nyaush lives in Managathen IDP camp. She is a girl with Hydrocephalus and joined preschool May 2021.
  • Inkluzivní vzdělávání
  • Jižní Súdán

Z hlediska rozvoje patří mezi nejdůležitější období v životě člověka jeho první roky – od okamžiku narození do věku zhruba pěti let. Proto Světlo pro svět bojuje za právo na vzdělání i pro ty nejmenší děti s postižením. 

Do školky začala letos v květnu chodit i dnes už tříletá Nayush Billing. S dívenkou jsme se seznámili, když jí byl teprve rok a půl. S rodinou žije v táboře pro vnitřně přesídlené utečence v Jižním Súdánu. Onemocnění, kterým trpí, se nazývá hydrocephalus – jinak také vodnatelnost mozku.

V době, kdy jsme se s Nayush poprvé setkali, nemohla mluvit a dokonce ani pořádně spát. Stále jenom ležela. V sousední Ugandě podstoupila operaci, kdy jí lékaři zavedli tzv. zkrat. Díky tomu a následné terapii dokáže sama chodit, ráda si hraje a dokonce už se naučila i mluvit.

Nayush ještě nemá definitivně vyhráno. Každí čtyři měsíce musí dojíždět do Ugandy na lékařské vyšetření, aby se potvrdilo, že její stav se opět nezačíná zhoršovat. Kvůli nestabilní situaci její rodiče neustále s obavami sledují, zda se hranice mezi oběma státy neuzavřou.

Víte, že?

Při onemocnění zvaném hydrocephalus dochází k abnormálnímu hromadění mozkomíšního moku v mozku. Může to vést k  nitrolební hypertenzi a následnému „otékání“ hlavy.

Článek vyšel také v příloze Katolického týdeníku číslo 43/2021 z 19. října 2021.